fbpx
AR VR

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları İK Dünyasını Dönüştürüyor

 

İnsan kaynakları departmanlarının sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine ilgisi giderek artıyor. Şirketler, özellikle işe alım süreçleri ve eğitim çalışmalarında bu teknolojilerden daha fazla faydalanmaya başlıyor.

AR VR“Sanal gerçeklik” deyince akla muhtemelen bilgisayar oyunu tutkunları, fütüristik headset’ler, Star Trek’teki Holodeck gibi bilim kurgu dünyasından gelen cihazları anımsatan görüntüler geliyor. İnsan kaynaklarını (İK), bu bilindik sanal gerçeklik (VR) alanında hayal etmek zor olsa da VR aslında İK dünyasının en yeni trendlerinden biri haline geliyor.  

Hem VR hem de VR’ın kuzeni diyebileceğimiz artırılmış gerçeklik (AR), insan kaynakları için uygulanabilir araçlar olarak giderek daha fazla ilgi görüyor. Bu teknolojiler, işe alım ve oryantasyonu kolaylaştırmasının yanı sıra sayısız uygulamada da yer almaya başlıyor. Bu uygulamalardan bazıları şöyle:

  • Bir adayın iş konusundaki yeteneklerini test etmek için simülasyon ortamları oluşturmak
  • Ofiste sanal turlar yapmak
  • İşe alım süreçlerini desteklemek için artırılmış gerçeklik kullanmak

AR ve VR uygulamaları iş başvurularını etkiliyor

İşe alım için artırılmış gerçeklik kullanan kurumlar gün geçtikçe artıyor. Bunlar arasında örneğin Britanya Ordusu da var. İnsanları orduya katılmaya ikna etmek pek kolay değil ve birçok kişi doğal olarak bunu cazip bir iş olarak görmüyor. Ancak ordunun yedek kuvveti (Army Reserve) için işe alımları artırma hedefiyle VR kullanmaya başlayan kurum, bu durumu tersine çevirmeye başladı. İç açıcı bir örnek olmasa da muharebe ve tank eğitimi gibi ortak eğitimlere dayanan dört sanal gerçeklik deneyiminin bir araya getirilmesinin ve bu deneyimlerin YouTube’da 360 derece yayınlanmasının, başvuruları %65 artırdığı görüldü.

Daha kolay ve ekonomik eğitim süreçleri

Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri aynı zamanda eğitim senaryolarına da uzanıyor. Bu alanda hem oryantasyon gibi işe alıştırma süreçlerinde hem de mevcut çalışanlar için ek eğitimler gerektiğinde kullanılabiliyor.

Kurumsal eğitimlerin sanal ortamlarda yapılması, sağladığı maliyet avantajının yanı sıra inşaat gibi risk taşıyan sektörlerde güvenliğin artırılmasını sağlıyor. Kısmi veya tam sanal inşaat sahası ortamları gerçek dünya uygulamalarıyla birleştirilebiliyor. Bu, çalışanların uygulamalı etkinliklere katılırken öğrenim komutlarını da görmelerine olanak tanıyor.

Bulut-İK Eğitim Takip Yönetimi

AR ve VR henüz çok geniş çapta kullanılmasa da önümüzdeki birkaç yılda özellikle işe alım ve eğitim süreçlerindeki kayda değer etkilerine bağlı olarak İK teknoloji trendlerinin ilk sıralarında geleceğe benziyor. Bu teknolojilerden etkili bir şekilde faydalanmanın yolu ise AR ve VR uygulamaları için uygun eğitim programları oluşturmayı gerektiriyor.

Pargesoft uzmanlığı ve deneyimiyle geliştirilen Bulut-İK çözümlerinde yer alan Eğitim Modülü,  şirket çalışanlarınızın kariyerlerini etkileyecek olan eğitim süreçlerini etkili bir şekilde takip edebilmenizi sağlıyor. Bulut-İK personel eğitim takip modülü ile eğitim ihtiyaç analizleri ve raporlamalarından, eğitimcilerin çalışanlar hakkındaki geri bildirimlerine kadar tüm süreçleri izleyebilmek, daha iyi ve faydalı eğitim programları oluşturmanız için gereken iç görüyü kazanmaya yardımcı oluyor.