fbpx

Çalışan deneyiminin önemi giderek artıyor

Şirketlerin çalışan bağlılığını artırma, yetenekli çalışanları kazanma ve çalışan odaklı bir şirket olarak konumlanmalarında çalışan deneyimi kritik bir rol oynuyor.

Gartner Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan ve İK yöneticilerinin önceliklerini değerlendiren 2019 HR Executive Priorities raporu, 2019 yılında İK dünyasındaki en önemli üçüncü önceliğin çalışan deneyimi olduğunu gösteriyor. Şirketlerin çalışan bağlılığını artırmanın ve çalışan odaklı bir şirket kültürü geliştirmenin yeni yollarını araması, çalışan deneyiminin 2020 yılında da İK yöneticilerinin öncelikleri arasında yer almaya devam edeceğini gösteriyor.

Tıpkı markaların müşteri deneyimine odaklanması gibi şirket içinde de çalışan deneyimlerine odaklanılması

  • Verimliliği yükseltiyor
  • Çalışan memnuniyetini artırıyor
  • Daha fazla çalışan bağlılığı sağlıyor
  • Şirket vizyonuna yatırımı teşvik ediyor

Olumlu bir çalışan deneyimi, çalışanlara spor salonu üyeliği ve dolu bir mutfak sunmanın çok daha ötesine uzanıyor. Bu kapsamda çalışanların günlük görevlerini ve takvimlerini sınırlandıran değil, geliştiren sistemler, araçlar ve süreçlerin sunulması öneriliyor. Ancak bu araçların ötesinde, en önemli olan şeyin ise çalışanların şirketlerin ilk müşterileri olduğu hatırlatılıp, ilişkilerin değeri ve çalışanlara olan saygının çok önemli olduğu belirtiliyor.

Şirket kültürü çalışan memnuniyetini etkiliyor

Şirket kültürü, çalışanlar için olumlu bir deneyim oluşturmada büyük bir rol oynuyor. ABD’li kariyer ve değerlendirme sitesi Glassdoor, 2020 yılında en önemli İK trendinin şirket kültürü olacağını öngörüyor. Hatta Glassdoor tarafından geçen yıl yapılan bir araştırma, çalışanların iş memnuniyeti değerlendirmelerinde şirket kültürünü maaştan daha önemli gördüklerini gösteriyor.

Gelişmiş çalışan deneyimleri sunmaya yönelik baskı, yeni markanın şirketler, yeni müşterilerin de çalışanlar olmasıyla sonuçlanıyor. Bu rol değişikliği, organizasyonların markalaşmak ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla düşünmesine ve kaynak ayırmasına yol açacak. Şirketler bu doğrultuda örneğin;

  • İşe alım süreçlerinde daha fazla ilgi çekmek için video içeriklerinden faydalanabiliyor.
  • Rakiplerinden farklılaşmak için çalışanlarının değer önermelerini (EVP) kullanabiliyor.
  • Her bireyin benzersiz işyeri ihtiyaçlarını kabul eden kişiselleştirilmiş deneyimlere odaklanabiliyor.

Özetle şirketlerin artık çalışan deneyimini de müşteri deneyimi gibi önem ve hassasiyetle ele alması gerekiyor. Çalışan deneyimini anlamanın ve onu şirket kültürünün bir parçası haline getirmenin sağladığı avantajlar anlaşıldıkça giderek daha fazla şirket bu alanda yatırım yapıyor. Çalışan deneyimi, teknolojik gelişmelerin de etkisiyle uzun bir süre daha şirketlerin ve İK liderlerinin odağında kalacak gibi görünüyor. 

Bulut-İK ile daha iyi çalışan deneyimi

Pargesoft tarafından geliştirilen bulut tabanlı İnsan Kaynakları çözümü Bulut-İK, şirketlerin çalışanlarına insan kaynakları süreçlerini hızla, kolaylıkla ve her yerden yapmalarına olanak tanıyor. Teknolojinin sunduğu olanaklarla çalışan deneyimini iyileştirmeye yardımcı olarak şirketlere değer katıyor.